15 august 2009

ASAT - o alternativă

pentru a mânca mai sănătos şi a susţine agricultura locală.

ASAT, adică Asociatia pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti.

De pe pagina primăriei: 

Parteneriat local în cadrul ASAT
Nr. 75 - Februarie 2009



Se promovează un nou concept pentru dezvoltarea relaţiilor directe între producători şi consumatori.

În perioada iunie-septembrie 2008, peste 100 de persoane din Timişoara s-au hrănit în mod sănătos, prin intermediul sistemului ASAT – Asociaţia pentru Susţinerea unei Agriculturi Ţărăneşti.

Acest sistem se bazează pe dezvoltarea unei relaţii directe între consumatori şi mici producători, care cultivă produse în mod tradiţional, eliminându-se şirul de intermediari.

Săptămânal au fost aduse de la Belinţ legume proaspete şi brânză.

Pe întreaga perioadă cumpărătorii au achiziţionat produsele la preţ unic, negociat înaintea semnării contractului.

În 2009 se preconizează ca prima distribuţie de legume să fie în aprilie.

Producătorul pregăteşte o producţie diversificată, din peste 30 de legume.

De asemenea, se va asigura acces la brânză, ouă, miere de albine toate produse la nivel local, în judeţul Timiş.

Pentru mai multe detalii despre acest proiect, cât şi pentru înscrierea ca şi consumatori, apelaţi la: Mihaela Veţan, telefon: 0741-232602, adresă de mail vetamn2000@yahoo.com, asat_tm@yahoo.com.

Demersul a fost iniţiat în cadrul proiectului “Timişoara-teritoriu responsabil pentru coeziune socială şi dezvoltare durabilă”, proiect dezvoltat de către Consiliul Europei şi Platforma Europeană IRIS, cu sprijinul Primăriei Timişoara.

De pe pagina ASAT

De ce ASAT?

ASAT este un sistem de economie alternativă care are la bază o relaţie de colaborare şi încredere între producători şi consumatori. Aici, cele două părţi, care pe o piaţă liberă de cele mai multe ori nu se întâlnesc, nu se cunosc sau se ignoră reciproc, au posibilitatea să se cunoască.

Producătorul nu va mai produce pentru nişte feţe necunoscute (de care ajunge să nici nu-i mai pese), ci produce pentru Alina, care doreşte să aibă o sarcină sănătoasă, sau pentru Maria, care îşi doreşte produse sănătoase pentru cele două fiice ale ei, cu care vine la ridicarea coşului s.a.m.d.

Consumatorii care aleg acest sistem sunt interesaţi să consume sănătos şi au disponibilitatea să înţeleagă în ce condiţii putem avea pe masă produse sănătoase. Astfel, consumatorii devin parteneri şi încheie un contract ferm cu producătorul pe perioada unui sezon agricol, contract care îi obligă ca în fiecare săptămână să îşi ridice produsele.

Este important să avem în vedere că produsele realizate în fermă nu sunt neapărat certificate bio de către organisme de specialitate. În cazul colaborării noastre, consumatorii sunt cei care certifică nivelul de calitate al produselor. Astfel că pe perioada contractului aceştia pot realiza mai multe vizite la producător, văd în ce condiţii se cultivă, care sunt substanţele folosite. Transparenţa totală de care producătorul trebuie să dea dovadă i-a convins pe mulţi consumatori şi le-a crescut încrederea în sistem.

Proiectul ASAT ridică problema responsabilităţii consumatorului. Deşi multe persoane declară că vor să consume sănătos, vor un mediu mai curat, vor o viaţă mai sănătoasă, puţini dintre noi ne punem problema efortului cu care se pot realiza aceste deziderate. Este nevoie de un efort personal şi de decizia de a-ţi orienta propriile alegeri de consum spre aceste obiective.


Mai multe informaţii aici şi aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...